Natur & Kultur

Upptäck östra gotlands miljö och kulturarv

Det omväxlande strandlandskapet nära oss är slående vackert under hela året, men även hällmarkerna och tallskogarna bjuder mycket att se. På våren har Gotlandssippan sin huvudsakliga blommningsplats på promenadavstånd. På försommaren finns det gott om ängen med Orkidéer och Augusti och September bjuder på fantastisk stjärnhimmel, då det är så lite ljusföroretningar här.

Till Ardrebo bed and breakfast kan du komma om du vill njuta av lugnet och den omslutande naturen. Här går alldeles utmärkt att göra absolut ingenting. För dig som vill upptäcka mer så finns det också gott om uppslag. Här följer några exempel men vi guidar dig gärna till fler av våra smultronställen så det är bara att fråga oss om du vill ha fler förslag till upplevelser i närområdet eller övriga Gotland då Ardrebo ligger strategiskt till för att upptäcka hela ön.

Vandring och cykling i närområdet

Östkustleden är en vandringsled som sträcker sig utefter den vackra kusten på östra Gotland, från Anga prästänge i norr till Närsholmen i söder. Leden binder ihop åtta socknar och passerar genom åtta naturreservat. Leden är 78 km lång och därmed Gotlands längsta vandringsled. I anslutning till leden finns även Torsburgsleden med en sträckning från Mullvalds naturreservat i söder till Kräklingbo i norr (ca 17 km). Leden går genom rika kulturlandskap, fornlämningar och spännande naturområden och bjuder på både storslagna utsikter och täta skogsupplevelser. Längs denna led blommar även Gotlandssippan i april. Dessa leder når man lätt från boendet och vi tipsar gärna om hur du tar dig dit eller gör kortare rundturer baserat på dessa leder.

För att cykla hela lederna krävs mountainbike och viss erfarenhet, men vi tipsar gärna om alternativa vägar och vad av lederna som är cyklingsbart. Gotlandsleden som är en cykelled på grus och landsväg ansluter en kort bit bort från Ardrebo. Vi har även egna kartor och gpx-filer med förslag på vandringar och cykelturer så vi kan tipsa om turer som passar just dig. Hos oss kan du hyra cykel och mountainbike.


På gång- eller cykelavstånd finns flera gotländska ”ängen” till exempel Fjäle Ängar, där det på våren bland annat går att se vackra orkidéer. Ängen är marker som sköts på traditionellt vis. Skötseln består av fagning på våren, slåtter under sommaren och sedan efterbete, vissa av träden klappas och viss röjning görs i änget. Ängena är idag populära utflyktsmål och passar bra för dig som vill bekanta dig mer med Gotlands flora och fauna.

Stränder för bad eller vandring

Sandstränderna sträcker sig milsvida längs östkusten både norr och söder om Ljugarn ligger nära Ardrebo och erbjuder fina vandringsmöjligheter året om. Med vissa avbrott av strandängar och stenstränder är det långa fina sandstränder där du kan vara ensam utan service eller så väljer du Ljugarns fantastiska strand där det är nära till restauranger, salta bad och glass. Fågellivet särskilt vid strandängarna är också storslaget. Där stranden tar slut norr om Ljugarn ligger det mycket sevärda

raukområdet Folhammar.

Fiske

Havsöringsfisket är väldigt bra längs kusten och lockar återkommande gäster både från Sverige och andra länder. Skulle vindarna vara fel så är inte bilfärden till andra sidan och andra vindar särskilt lång. Vi tipsar er gärna om platser där det brukar nappa.

Kultur

Ardre med dess bebyggelse är en av Gotlands mest välbevarade bygder. Kontinuerligt brukande alltsedan yngre bronsålder-äldre järnålder. Stor areal naturlig betesmark, bibehållen småskalighet trots förändringar vid skiftet på 1800-talet. Ålderdomligt vägnät i socknens centrala del. Här går att avläsa den gotländska historien från stenålder till 1800-talets utdikningar och laga skifte. Gunnfjauns kapell är en vacker ödekyrka med lite mystisk historia och ligger bara en kilometer från Ardrebo. Ardre kyrka som är en av Gotlands minsta ligger några kilometer bort. Under en renovering av kyrkan i början av 1900 talet hittades unika bildstenar som nu finns på Historiska museet i Stockholm, en kopia av den mest kända, Völundstenen finns att beskåda vid bygdegården nära kyrkan. Den mäktiga fornborgen Torsburgen, sex kilometer bort, berättar en fascinerande historia, blandat med sägner,

vacker utsikt och natur.

Glöm inte resten av Gotland

Ardrebo ligger väldigt bra till för att ta sig runt och uppleva hela Gotland. Precis nordost ligger Östergarnslandet dit du tar dig med cykel eller bil för fina naturupplevelser. Fortsätter du norrut, norr om Slite, så finns där fina fiskelägen, kalkbrott och utskeppningshamnar som vittnar om kalkindustrins historia på ön.
Det tar bara en dryg timme med bil till Fåröfärjan för en dagsutflykt på Fårö med sina mäktiga raukfält och vackra stränder. På nordvästra Gotland norr om Bläse kalkbruksmuséum finns även Stenkusten som är väl värt en vandring. Lite söderut från Hallshuk kan man vandra Klintkustleden som sträcker sig från Hallshuk i norr nästan hela vägen fram till Lummelunda. Leden 30 km lång och binder ihop hela sex naturreservat. Hejnum hällar och Kallgatenburg är också väldigt fina områden att vandra

och cykla på norra Gotland.


Till Gotlands sydspets tar det bara en dryg timme från Ardrebo, men det finns även mycket att se på vägen. Vackra Närsholmen med sin karaktäristiska fyr och savannlikanade betesmarker. På vägen dit får du inte missa Lau Kyrka, en särling bland alla Gotländska kyrkor och med en fantastisk akustik. Vägen närmast kusten ner mot sydspetsen går genom fina kulturlandskap med gotlandsgårdar och små åkrar med stenmurar runt. I Grötlingbo ligger Kattlunds museiegård som är värt ett besök, Öja kyrka och Vamlingbo prästgård är andra sevärdheter på Sudret.
Vägen ner till sydspetsen på öns västra kuststäcka ner mot Hoburgen och östra sidan från Holmhällars raukfält till Vändburgs hamn lämpar sig ypperligt för såväl vandring som cykling. Mitt på Södra öhalvan finns även fornborgen Lojsta slott och natursköna Ekstakusten som bjuder på vackra och intressanta upplevelser. Roma utomhusteater, med sin vackra klosterruinen som kuliss, spelas Shakespeare-pjäser om sommaren. Scenen och publikläktaren byggs upp invid själva ruinen och anpassas för sommarens uppsättning. Romateatern ligger bara 20 minuter från Ardrebo med bil.